Konserter

I could have danced all night
– en resa tur och retur i musikalens och operettens värld
En konsert fullspäckad av välkända sånger från scen och film. Det blir en inblick i My FairLady, West side story, Tolvshillingsoperan m.fl. Både allvarsamt och humor men så klart också en stor mängd med kärlek.

Dagarna mörkna minut för minut…
– sånger till tröst
När sommaren bleknar bort, blommorna vissnar och kylan kryper närmare är det lätt att försjunka i tvivel, vemod och saknad. Programmet innehåller sånger som värmer frusna och sorgsna själar. Den kärlekskranke kan få hjärtat stillat i H Alfvéns kärlekssånger, tvivlaren finner hopp och mening i B Setterlinds Döden tänkte jag mig så. Välkända romanser som Svarta Rosor (J Sibelius) och För vilsna fötter (L-E Larsson) blandas med älskade visor så som Höstvisa av Tove Jansson och Så som natten längtar (Gammal fäbodpsalm).

Tack och lov att doktorn kom
-jakten på skönhet, hälsa och evig lycka

Vad är det egentligen för örter som växer uti vår hage, varför niger flickan under nymånen och hur går det egentligen tiglass-196627_640ll när man dör? Följ med på en resa genom människans fåfänga, innersta önskningar och galnaste krämpor, inramat av våra mest älskade nordiska romanser.

Människor har i alla tider strävat efter hälsa, skönhet, framgång och evig ungdom. Under en lättsam och humoristisk konsert bjuder vi på välkänd musik av tonsättare som Sibelius, Grieg, Peterson-Berger och Alfvén – sånger fyllda av skrock, hypokondri, böner samt hemliga recept på huskurer och dekokter. Publiken bjuds också på en specialskriven tonsättning av Bo Setterlinds Döden tänkte jag mig så, signerad Fredrik Sixten. För vilka medel vi än använder kan ingen komma ifrån det oundvikliga…

 

Det är vackrast när det skymmer
– en romanskonsert till texter av Pär Lagerkvist

2014 var det 40 år sedan författaren Pär Lagerkvist gick ur tiden. Hyllad som Nobelpristagare och ledamot av Svenska Akademien. Många av hans dikter, så som Kärlekens visa, Som ett blommande mandelträd och Hjärtats sånger har lästs och älskats av flera generationer. Men vem var han egentligen? Vem var den korte, rödhårige och enligt honom själv, fule ynglingen som ständigt hade ont om pengar och inte ville arbeta utan skriva? Hur var han som pappa? Hur kom det sig att han, som en av de första kulturpersonligheterna i Sverige, vågade höja rösten och kritisera den allt växande fascismen och nazismen?

Programblad: Det är vackrast när det skymmer
Under en knapp timme får publiken möta olika sidor av människan och författaren Lagerkvist: brev han skrev till sin ungdomskärlek, reflektioner och hågkomster nerskrivna av hans barn samt naturligtvis hans egna dikter, i text och ton. Många tonsättare har genom åren inspirerats av det personliga, jordnära och ständigt sökande i hans dikter, och under konserten bjuds det på sånger av både välkända och nyare tonsättare: Gustav Nordkvist, Gunnar de Frumerie, Ture Rangström, Kerstin Jeppsson och Paul R Olsen m.fl.

 

Man borde inte sofva

En konsert om drömmar, längtan och skymningar. Romantiska solnedgångar med någon man älskar, sena ensliga timmar då sömnen verkar långt borta och tankarna snurrar, månen som stirrar ner på jorden och stjärnor som gnistrar på himlavalvet.

Man borde inte sofva

”Man borde inte sofva” är en klassisk romanskonsert där temat är Natten, denna magiska tidpunkt då verkligheten ofta får ett annat sken än på dagen. Vi har valt några av de allra vackraste sångerna av framförallt nordiska kompositörer, sånger fyllda av vemod och lycka, galenskap och glädje, tårar och skratt, hopp och drömmar, kärlek och längtan.
Musik av bland annat M. Dring, T. Rangström och B. Linde.

 

Jag vill aldrig bliva stur

”Jag vill aldrig bliva stur” är en personlig konsert med plats för både humor och allvar, fantasi och verklighet, skratt och gråt samt en smula tankfullhet, och som roar både den vane konsertbesökaren som den totala nybörjaren. En konsert inspirerad av barn- men för vuxna.

fantastiska fabler, finurliga funderingar och färgstarka figurer

fantastiska fabler, finurliga funderingar
och färgstarka figurer

Konserten tar sitt avstamp i barnens värld, och består av lättsam och humoristisk klassisk musik på svenska och engelska som inspirerats av barnens kloka, finurliga och ofta underfundiga tankar. I små musikaliska och lästa berättelser får publiken möta figurer som den tioåriga flickan Barbara som funderar över vuxenvärlden i Leonard Bernsteins ”I hate music”, Klockgjutargränds fisförnäma och djurälskande invånare vars öden Laci Boldemann på ett mycket humoristiskt sätt beskriver i ”Spefågel, snuggla och trask”, Oskar Merikantos lekfulla bearbetningar av den icke okända ”Gubben Noak” och många andra små berättelser och sagor.

 

Livet é kort

Med musik genom livet – från BB och GB via LP, vpl, DN till GB TV TV STOP

Med musik genom livet – från BB och GB via LP, vpl, DN till GB TV TV STOP

En resa genom olika epoker och stilar, där publiken får följa tonsättares och diktares reflektioner över tidens gång och livets skeden.
Repertoaren utgörs av våra personliga favoriter från barock, romantik och koraler till nutida musikal. För att förstärka, förtydliga och fördjupa de stämningar vi vill skapa läser vi även ur den svenska lyriken.

Musik av bland annat R. Strauss, E. Grieg och J. Koetsier.

Medverkande:
Åsa Lansfors, sopran
Per Kopp, trombon
Amanda Elvin, piano & orgel

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *