Om Åsa & Amanda

Vi träffades då vi båda gick på Örebro Musikhögskola och har spelat tillsammans sedan hösten 2009. Det var arbetet med en sångcykel av Madeleine Dring- Four night songs, som gjorde att vi upptäckte vår gemensamma passion för romanser, och viljan att utforska varje liten skiftning i text och musik.

Under åren har vi fortsatt med romanser och byggt upp en stor repertoar tillsammans. Vi har arbetat med både nordiska sånger, tyska lieder och sånger på engelska, men har alltid återkommit till den svenska romansen. Våren 2014 tilldelades vi IRIS-stipendiet för att kunna fortsätta vårt arbete med att sprida och bevara sångerna.

DSC_0319

Den svenska romansen rymmer inte bara fantastisk musik, utan även texter som berör en in i själen. Tänk att på några få minuter kan en romans uttrycka samma lidelser och känslostormar som en flera timmar lång opera! Men romanser är inte bara hjärta och smärta. Det finns sånger som rymmer humor och allvar, vardag och fest, allt mellan himmel och jord.

Kombinationen av kända och okända tonsättare tillsammans med lyrik av de mest älskade poeterna gör den svenska romansen till ett viktigt kulturarv värt att sprida. Vi strävar efter att låta sångerna leva vidare och ge ny publik tillfällen att stifta bekantskap med dem. Vårt mål är att hålla en hög musikalisk nivå, och samtidigt förmedla sångerna på ett så personligt och ”enkelt” sätt att alla, oavsett bakgrund och intresse, ska kunna bli berörda.

 

Åsa Lansfors, sopran

Åsa LansforsUtbildad sångpedagog med kördirigering som specialisering. Åsa arbetar just nu som sångpedagog på Kulturskolan i Enköpings kommun. Hon är även anställd som körledare för kyrkokören i Fjärdhundra församling och leder Arboga Manskör sedan 2008. Utöver detta är hon ofta anlitad som sångerska vid kyrkliga förrättningar och konserter.

Åsa har sedan 2011 ett samarbete med Clownen Ludmilla (Helena Elvidotter Forslund) som åker ut och spelar barnföreställningar till förskolor och skolor. De har just nu två föreställningar ”Födelsedagskalasa” och ”Återvinsten”.

 

Amanda Elvin, piano

Amanda ElvinVåren 2014 tog Amanda sin masterexamen som ”Vocal coach” (romansinterpretation för pianister) vid musikhögskolan i Stockholm. Hon är främst inriktad mot ackompanjemang och kammarmusik samt arbetar som operarepetitör. Amanda har också lett flera körer och arbetat som kyrkomusiker.

Sedan 2009 spelar hon i pianotrion On y va Ensemble tillsammans med Gaianeh Pilossian, violin och Anja Strautmanis, cello. Trion spelar främst tango men har även arbetat med västerländsk konstmusik, och experimenterar med att involvera sceniska uttryck i sina konserter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *